Friso - ალერგიის წინააღმდეგ !
ძროხის რძის ალერგია და მისი მკურნალობის თანამედროვე პრინციპები
საკვებისმიერი ალერგია თანამედროვე პედიატრიის ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი პრობლემაა, იგი უხშირესია ადრეულ - ჩვილობის - ასაკში და უმეტეს შემთხვევაში გამოვლინდება ძროხის რძისადმი ალერგიის სახით.
ძროხის რძე - შეიცავს 25 ანტიგენს, რომელთაგანაც ყველაზე მნიშვნელოვანია β-ლაქტოგლობულინი, შრატისმიერი ალბუმინი, α-1 და κ-კაზეინი.
ძროხის რძის ალერგენები ბიოლოგიურად აქტიურია ადუღების, პასტერიზაციის და ულტრამაღალი ტემპერატურით დამუშავების შემდეგაც.
ძროხის რძისადმი ალერგიის ძირითადი კლინიკური გამოვლინებებია:
1. გასტროინტესტინალური ნიშნები - ხასიათდება ქრონიკული დიარეით, ღებინებით, მალაბსორბციით, წონაში ცუდად მატებით, უხშირესია ხელოვნური კვების დროს. აღინიშნება შემთხვევათა 33-60%;
2. დერმატოლოგიური რეაქცია - წარმოდგენილია: გამონაყარი კანზე, ქავილი, ურტიკარია, შეშუპება, აღინიშნება შემთხვევათა 5-90%;
3. ანაფილაქსია - 0,8-9%.
ძროხის რძისადმი ალერგიის მკურნალობის პრინციპები:
ა. ბუნებრივი კვებისას - ელიმინაციური დიეტა;
ბ. ხელოვნური კვებისას - გამოიყენება მხოლოდ ჰიდროლიზირებული და ამინომჟავური ადაპტირებული რძეები.
ძროხის რძისადმი ალერგიის დროს ხელოვნული კვებისათვის რეკომენდებულია გამოყენებულ იქნას:
Friso Pep - შექმნილია ძროხის რძეზე კვებითი ალერგიის მსუბუქი და საშუალო ფორმის სამკურნალოდ, იგი:
ინტენსიური ჰიდროლიზატია - რძის ცილები თითქმის მთლიანად დაშლილია მასში ჰიპოალერგენულ მდგომარეობამდე,
შეიცავს ლაქტოზის მხოლოდ 50 %-ს.
Friso Pep AC - შექმნილია ძროხის რძეზე კვებითი ალერგიის საშუალო და მძიმე ფორმის სამკურნალოდ, იგი:
ექსტენსიურად დაშილილი კაზეინ- ჰიდროლიზატია,
ლაქტოზის გარეშე.